Ακούμια, το παραδοσιακό γλυκό της Σύμης.
Στο νησί «ακούμε ακούμια» λένε για τις χαρμόσυνες ειδήσεις, γιατί είναι το γλυκό των καλών μαντάτων και της χαράς.
Είναι το κατεξοχήν κέρασμα μαζί με τον καφέ στα ξωκλήσια όταν γιορτάζουν και προσφέρονται από την οικογένεια που έχει υπό την προστασία της την εκκλησία του Αγίου που γιορτάζει μαζί με άλλα καλούδια, μετά τη λειτουργία.
Τα ακούμια συνηθίζεται να φτιάχνονται τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, που ονομάζεται «Ακουμένη». Κατά το έθιμο όλα τα σπίτια φτιάχνουν ακούμια όπου στολίζονται σε σουπιέρες (πιατέλες) , σκεπάζονται με ασπροκεντήματα και μεταξωτά μαντήλια για να πάνε οι νύφες στις πεθερές , όπως και στους τατάδες (νονούς) και τις νανάδες (νονές) , στους θείους , παππούδες κτλ.
Φτιάχνονται επίσης, όταν εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι του παιδιού και η μητέρα τα μοιράζει στη γειτονιά για να της ευχηθούν να βγάλει και άλλα δοντάκια ανώδυνα, τον Νοέμβριο, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέου αλλά και την Πρωτοχρονιά με ένα τυχερό φλουρί και μέλι από πάνω, για να κεραστεί ο Άγιος Βασίλης.
Ευκαιρίες να ‘χουμε, δηλαδή, να τα φτιάχνουμε και να τα τρώμε!!